	Frequently Asked Questions (FAQ) 

	 
	Question 1. Does the DOD CIO Guidance and Policy Memorandum July 26, 2000 "Acquiring Commercially Available Software" apply to my buying organization and me? 

Answer: Yes. This is DOD-wide policy approved by the DOD CIO Executive Board and concurred with by the Under Secretary of Defense for Acquisition, Technology and Logistics. The procedures in Paragraph 6.2 of the Guidance and Policy Memorandum are to be followed by all Department of Defense buyers and requiring officials, including holders of a Government Purchase Card, when acquiring commercially available software and software maintenance when it is listed as "Designated Software" under the Enterprise Software Initiative". 
Question 2. What if I have a requirement for software that is not on the ESI list of "Designated Software" but I think it is a good candidate for a DOD-wide Enterprise Software Agreement? 

Answer: You can either contact a DoD ESI Working Group member or submit your recommendation via the ESI Web Site. You may be contacted for additional information and, if the ESI Working Group concurs with your recommendation, you may be asked to help identify requirements and participate in the acquisition process. 
Question 3. I found a better price for designated software on the Internet, in an existing contract or at my local store. Why do I have to contact a Software Product Manager? Why can't I just buy the lower-priced item? 
Answer:
· a. If the designated software rights you need have already been purchased in advance for DoD use and are "in DoD inventory," the Software Product Manager must pay back the DoD funds used to make this "wholesale" purchase. If you are able to obtain a lower price, the Software Product Manager may be able to match that or provide an even lower price in order to avoid losing all of your funds. You will never be asked to pay more for the same software rights just to use a DoD Enterprise Software Agreement. In addition, FAR 8.001(a)(1)(viii) requires you to purchase from DoD inventory before buying elsewhere.

· b. If the designated software rights you need are not "in DoD inventory," ESI still needs and wants your business. By working together, we can continuously improve Enterprise Software Agreements to the benefit of all DoD buyers. You can help DoD by providing insight about the lower prices or better terms you found. The SPM is then in a position to negotiate even lower prices or better terms than they could initially.

Question 4. What if I have a requirement for "Designated Software" but I need to purchase the software or software maintenance from an alternative source? 
Answer: Buyers still need to follow the procedures in Paragraph 6.2 of the Guidance and Policy Memorandum. They should let the Software Product Manager know why they need to use an alternate source. In many cases, the SPM can provide the same or better prices or terms, or help the required alternate source take advantage of the DOD Enterprise Software Agreement to satisfy the buyer's requirements at more favorable prices or terms. The Software Product Manager will tell buyers whether they can or cannot meet the buyer's requirements as soon as possible. The SPM will respond within 3 working days or less, or the buyers can use the alternate source. The DoD CIO Guidance and Policy Memorandum recognizes that there are circumstances where buyers and requiring officials may need to use alternate sources to those holding the DoD Enterprise Software Agreements, regardless of Software Product Managers' ability and intent to meet buyer requirements. Each DoD Component has the authority to establish a waiver process to accommodate their buyers when these needs arise. Waivers are considered on a case-by-case basis, and the designated management official within the Component who will review and approve/disapprove waiver requests must provide feedback to the applicable DoD ESI Software Product Manager. The Software Product Manager does not grant the waivers, but needs this feedback to continuously improve DoD Enterprise Software Agreements. 
Question 5. Will there be additional implementing guidance or regulations? 

Answer: Yes. In addition to each Component's implementing guidance and policy, there is a draft change to the Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS) to incorporate the requirements of the DoD CIO Guidance and Policy Memorandum. This change is being coordinated with the DAR Council and will be publicized for public comment. Relevant provisions of the Guidance and Policy Memorandum may also be incorporated into DoD software directives and instructions. 
Question 6. I am in a hurry and cannot even wait 3 working days to buy designated software. What should I do? 
Answer: Call the Software Product Manager or notify them via the ESI Website and tell them why you are in a hurry. The Software Product Manager will do their best to provide fast service, or clear you to buy elsewhere. If the Software Product Manager clears you, you do not have to follow the waiver procedure established by your component (see Answer 4), which saves you time and effort. 



